Ekonomi

İsviçre bankaları Credit Suisse’in çöküşünden sonra küresel zenginler için cazibesini kaybediyor

İsviçre’nin varlıklı müşterilerin serveti için birincil destinasyon olma statüsü azalıyor. Bu durum, İsviçre bankalarının ve finansal danışmanlarının yönettiği varlıklardaki düşüşle gözler önüne seriliyor. Çarşamba günü yayınlanan bir çalışma, İsviçre’deki yabancı yönetim altındaki varlıkların 2023 yılında 2,174 trilyon $’a düştüğünü gösteriyor. Bu, 2020 yılındaki 2,624 trilyon $’lık rakamdan önemli bir düşüşü işaret ediyor.

Bu düşüş, geçen yıl Credit Suisse’in çöküşünü takip ediyor ve özellikle Avrupa ve Orta Doğu’dan gelen varlıklı müşterilerin güvenini önemli ölçüde sarsmış durumda. Deloitte tarafından yürütülen çalışma, bu bölgelerden gelen varlık akışlarının olay sonrasında azaldığını ve henüz tam olarak toparlanamadığını vurguluyor.

Sarsılan güvenin yanı sıra, düşük vergiler, hukuki kesinlik ve tarafsızlık gibi geleneksel İsviçre avantajları da cazibesini yitiriyor. İsviçre, offshore servet için önde gelen küresel merkez konumunu korusa da, pazar payı 10 trilyon $’lık offshore yönetilen servetin %21,4’üne düşmüş durumda. Bu oran, üç yıl öncesinde %23,7 idi.

Diğer ülkeler zemin kazanırken rekabet yoğunlaşıyor. Offshore servet yönetiminde ikinci sırada yer alan Birleşik Krallık, şu anda 2,166 trilyon $ yabancı varlığı yönetiyor. Üçüncü sıradaki ABD ise 2,109 trilyon $ yönetiyor. İlk beşi tamamlayan Hong Kong ve Singapur da yakın takipte, ancak Singapur 2020’den bu yana yönetilen varlıklarda bir azalma yaşadı.

Deloitte’un İsviçre’deki servet yönetimi endüstrisi uygulamaları başkanı Patrik Spiller, ABD’nin yüksek kaliteli varlık yöneticileri, güçlü sermaye piyasaları ve düzenleyici ve vergi avantajları nedeniyle güçlü konumuna dikkat çekti. Özellikle, ABD’nin sınır ötesi vergi kaçakçılığıyla mücadele için tasarlanmış bir sistem olan finansal hesaplar hakkında otomatik bilgi alışverişine katılmaması, diğer finans merkezlerine göre rekabet avantajı sağlıyor.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu