Dünya Bankası: Depremin doğrudan maliyeti 34,2 milyar dolar
Dünya Bankası, Kahramanmaraş’ta 6 Şubat’ta meydana gelen iki depremin doğrudan maddi hasarını 34 milyar 200 milyon dolar olarak hesapladı.
Dünya Bankası’nın Türkiye’deki depremlere ilişkin Afet Sonrası Genel Acil Hasar Tahmin Raporu’nda (GRADE), bu miktarın 2021 GSYİH’sının yüzde 4’üne tekabül ettiği belirtilmektedir ve doğrudan hasarın yanı sıra enkaz kaldırma ve yeniden inşa etme maliyetinin de artabileceği tahmin edilmektedir. bu miktarın iki katına ulaşmak. verildi. Raporda, depremin ekonomi üzerindeki olumsuz etkileri ve artçı sarsıntıların devam etmesi nedeniyle GSYİH’da yaşanan kaybın da maliyet artırıcı etkiye sahip olabileceği uyarısında bulunuldu.
Dünya Bankası Kümelenmesi ve ortak kuruluşların acil durum destek faaliyetleri ile Türk hükümetinin yeniden yapılanma planlarının uyumlaştırılması amacıyla hazırlanan acil durum değerlendirme raporunda, depremden en ağır şekilde etkilenen 11 ilin orta sıralarda yer aldığına dikkat çekildi. en fakir bölgeler ve 1,7 milyon Suriyeli mülteciye ev sahipliği yapıyordu.
“1,25 milyon kişi evsiz kaldı”
Türkiye’de depremlerin yol açtığı doğrudan maddi hasara odaklanan GRADE raporunda, 1 milyon 250 bin kişinin evlerinin yıkılması ve ağır ya da orta derecede hasar görmesi sonucu evsiz kaldığı tahmin edilen hasarın yüzde 81’i Hatay, Kahramanmaraş’ta meydana geldi. , Gaziantep, Malatya ve Adıyaman. yılında olduğu kaydedildi. Raporda, 6 milyon 450 bin kişinin, yani Türkiye nüfusunun yaklaşık yüzde 7,4’ünün bu illerde yaşadığına dikkat çekildi.
GRADE raporunda hasarın yüzde 53’ünün yani 18 milyar doların özel konutlarda meydana geldiği, 9.7 milyar doların ise yüzde 28’inin sağlık kurumları, okullar, devlet binaları ve özel sektör binaları gibi konut dışı yapılarda meydana geldiği kaydedildi. . 6,4 milyar dolar bedelle hasarın yüzde 19’unun yol, enerji ve su şebekeleri gibi altyapılarda meydana geldiği bildirildi.
“Türkiye’nin sarsıntıya karşı güçlü bir altyapıya ihtiyacı var”
Raporda, söz konusu doğrudan hasarın ötesinde, depremin ekonomi üzerindeki daha geniş etkilerinin çok daha yüksek olacağı ve bu hasarın hesaplanması için daha derinlemesine değerlendirmelere ihtiyaç duyulduğu kaydedildi. Dünya Bankası Avrupa ve Orta Asya Grubu Başkan Yardımcısı Anna Bjerde, “Bu felakette yaşanan büyük kayıp ve acılar karşısında kalbimiz Türkiye ve Suriye halklarıyla birlikte. uluslararası toplum, kitlesel yardım ve kurtarma çabalarına yardımcı olmak için seferber oluyor. Türkiye Dünya Bankası, Türkiye’deki çalışmaları desteklemek için teknik uzmanlığını ve finansmanını derhal devreye soktu.”
9 Şubat’ta Dünya Bankası enkaz kaldırma ve yardım için 1 milyar 780 milyon dolarlık bir paket açıkladı.
Dünya Bankası Türkiye Ülke Müdürü Humberto Lopez, yaşanan bu felaketin Türkiye’nin deprem riskinin yüksek olduğunu ve altyapının güçlendirilmesi gerektiğini bir kez daha hatırlattığını belirtti. Lopez, “Afet risk yönetiminde dünyada öncü bir rol oynayan Dünya Bankası, Türkiye’nin afete dayanıklı ekonomik toparlanma çabalarında eşlik etmeye kararlıdır.” dedi.
DW/BK,TY